با توجه به کاربردهای گسترده کلر در صنایع مختلف نظیر تصفیه آب، تولید محصولات کاغذی، مواد ضدعفونی کننده، رنگدانه ها، مواد غذایی، حشره کش ها، رنگ ها، فرآورده های نفتی و غیره، به عنوان یک ماده شیمیایی استراتژیک در جهان مطرح است. با توجه به خطرات و صدمات جبران ناپذیر کلر در حوادث، آمادگی برای مقابله، یک ضرورت محسوب می شود. طی دهه های اخیر، حوادث بسیار جدی در رابطه با انتشار ناخواسته گاز کلر به محیط زیست و در پی آن صدمات جانی رخ داده است که اهمیت این ماده مهم را دو چندان نموده است. مطالعات و بررسی های مختلفی در ارتباط با این حوادث انجام شده است تا مسئولین را برای مقابله با حوادث ناخواسته بعدی، چگونگی مقابله با آن و کاهش خطرات بعدی آماده سازد. همچنین، مطالعاتی نیز در مورد پیش بینی گسترده صدمات احتمالی پس از حادثه انجام شده است که هرکدام از محل خاص خود حائز اهمیت است.
بروز حوادث در بسیاری از موارد، قابل درک، پیش بینی و اجتناب نیست. کسب آمادگی لازم برای پاسخ به این بحران ها در زمان و مکان بروز، مستلزم شناخت و ارزیابی مکان های پرخطر می باشد. بروز حادثه در نقاط پر تراکم، دامنه تاثیرات مخرب گسترده تری را در جامعه به همراه دارد. میزان خسارت های ناشی از این حوادث وابسته به میزان گسترش اولین عکس العمل نسبت به حادثه، در محل بروز و محیط اطراف آن است.
پاسخ مناسب به این شرایط، نیازمند هماهنگی مناسب میان افراد و موسسات محلی می باشد. این امر زمانی اجرا می گردد که سطح آگاهی در جامعه از احتمال خطر و نیاز برای آمادگی متقابل برای مقابله با آن بالا رود.
قوانین مرتبط با ایمنی در کار و اجتناب از حوادث در تمام جوامع وجود دارد. هدف این قوانین حفاظت اولیه از کارکنان و همچنین از محیط اطراف آن است. معمولا این قوانین شامل مشخصاتی می باشند که لازم است از جنبه بروز خطر، مورد ارزیابی قرار گیرند تا از لحاظ حد رعایت ایمنی موجود، مورد رضایت واقع شوند.
بروز حوادث متعدد، حاکی از عدم تاثیر کامل قوانین مرتبط با ایمنی در کار بوده است. لذا لازم است قوانین جدیدی بر پایه احتمال بروز خطر توسعه داده شوتد تا بروز حادثه در موسسات، به خصوص فعالیت های صنعتی را کاهش دهد.
فصل اول این مطالعه به بررسی خصوصیات گاز کلر، کاربردهای آن، روش های تولید و نگهداری و اطلاعات مربوط به تاثیر آن در سلامتی انسان می پردازد. فصل های دوم و سوم به بیان دو حادثه مهم که طی آن ها مقادیر زیادی گاز کلر در محیط پخش شده و بررسی اثرات بعدی آنها می پردازد. در فصل چهارم به بررسی مدل های ارائه شده در خصوص مدلسازی انتشار گازهای سنگین به خصوص گاز کلر پرداخته شده است. در فصل پنجم به حادثه ای از انتشار گاز کلر و مطالعات انجام شده در این زمینه و برآورد خسارت های وارد شده بر اثر این اتفاق پرداخته شده است. در فصل ششم به بررسی خلل ها و ضعف های موجود در انواع مدل های مختلف در خصوص مدل سازی گازهای سنگین پرداخته می شود. در پایان نیز به جمع بندی موضوع و ضرورت مدلسازی چنین اتفاقات ناخواسته در خصوص تصفیه خانه های آب و فاضلاب ایران پرداخته می شود.
پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی شیمی: بررسی انتشار گاز کلر در حوادث