مقررات حاکم بر بازار بورس اوراق بهادار
در برخی از کشورها، به دنبال یک سری اتفاقات رایج که از سوی سرمایهگذاران، کارگزاران و مدیران شرکتهای منتشر کننده اوراق بهادار صورت گرفت، مسؤولین بازار سرمایه این کشور به فکر وضع مقرراتی جهت حفظ منافع سرمایهگذاران و ایجاد جو اعتماد در بازار سرمایه افتادند. همچنین به منظور نظارت بر اجرای صحیح قوانین فوق الذکر آنها اقدام به تأسیس سازمانهای خاصی نمودند که در اکثر کشورها به کمیسیون بورس و اوراق بهادار و یا SEC معروفند. حداقل قوانینی که باید برای حمایت از سرمایهگذاران وضع گردد، به شرح زیر است:
- قانون مربوط به کارگزاران.
- قانون مربوط به معاملات توسط کارکنان رده بالای شرکت و سهامداران عمده.
- قانون مربوط به چگونگی فروش اوراق بهادار به عموم.
- قانون مربوط به فرایند گزارشگری از سوی شرکتها (عباسیان و همکاران، 1387).
این قوانین به شرح زیر است:
الف) قانون مربوط به کارگزاران
خرید و فروش اوراق بهادار در بورس توسط کارگزاران انجام میشود. در بوس اوراق بهادار سرمایهگذارها حق معامله با یکدیگر، را به طور مستقیم، ندارند و کارگزارها سفارشها را از مشتریان دریافت و بنا به تقاضای آنان سفارش را اجرا میکنند. کارگزاران باید شرایط و ویژگیهای زیر را داشته باشند:
-
- تخصص کافی در زمینه های اقتصادی ـ مالی و حسابداری
-
- تجربه کافی در زمینه خرید و فروش و همچنین تجزیه و تحلیل اوراق بهادار
- سپردن ضمانت کافی جهت جبران خسارت احتمالی به سرمایهگذاران
- مرتب نمودن و انجام به نوبت سفارشهای مشتریان بر حسب تاریخ دریافت سفارش
- اجرای به موقع سفارشها با بهترین قیمت و اولویت دادن به اجرای سفارشهای سرمایهگذاران خردهپا
- نگهداری دفاتر حسابداری و همچنین حسابهای جداگانه برای هر یک از مشتریان
- سوء استفاده نکردن از وجوه مشتریان به نفع خود
- تبانی نکردن با سرمایهگذاران به منظور ایجاد قیمتهای مصنوعی در بورس
- ارائه اطلاعات صحیح به مشتریان
10- اگر هر کدام از موارد بالا از سوی کارگزار رعایت نشود و در نتیجه زیانی متوجه مشتری گردد، مشتری قانوناً میتواند علیه کارگزار اقامه دعوا نماید. در صورتی که کارگزار دلیل و مدرک کافی برای توجیه عمل خود نداشته باشد باید از عهده خسارت وارده به مشتری برآید. اگر کارگزار چندین بار به وظایف خود عمل ننماید عضویت او در بورس باید به حالت تعلیق درآید و یا از بورس اخراج گردد (هاشمی و بهزادفر، 1390).
ب) قانون مربوط به معاملات کارکنان رده بالا و سهامداران عمده
بهترین وضعیت اطلاعرسانی هنگامی است که اطلاعات به طور همزمان در دسترس همگان قرار گیرد، ولی این کار به ندرت عملی میگردد. زیرا عدهای از افراد، از جمله مدیریت، کارکنان ردهبالا و سهامداران عمده (سهامدارانی که مالک بیش از 10% سهام هستند) سریعتر به اطلاعات دسترسی پیدا میکنند. آنان با بهره گرفتن از اطلاعات دست اول، زودتر از بقیه افراد اقدام به خرید و فروش سهام خواهند کرد و این عمل به زیان سایر افراد خواهد بود. بنابراین، باید قوانینی وضع گردد تا با اجرای آن بتوان از سرمایهگذاران عادی حمایت نمود. چنین قوانینی باید شامل موارد زیر باشد (کدخدایی، 1374):
نخست ـ مدیران شرکتها را ملزم نماید که در اسرع وقت اطلاعات مهم مربوط به شرکت را از طریق جراید و رسانههای گروهی به اطلاع همگان برسانند.
دوم ـ این قوانین باید مدیران، سهامداران ارشد و کلیه کسانی را که اطلاعات دست اول دارند از خرید و فروش سهام، قبل از افشای اطلاعات منع نماید. همچنین باید این افراد را ملزم سازد تا تمام داد و ستد سهام خود را به اطلاع سازمان نظارت بر بورس اوراق بهادار برسانند، و اگر این افراد در رابطه با معامله سهام، سودهای کوتاهمدت (سودی که ظرف مهلت کمتر از 6ماه عاید میگردد) به دست آورند این سود باید به شرکت برگردانده شود(یورسیو و همکاران، 2010).
- Securities and Exchange Commission
- Uryasev et al