سازمان های زیادی هزاران قلم موجودی را در انبار های خود نگهداری می کنند که ممکن است ارزش آنها بیش 50درصد کل هزینه های شرکت باشد . کنترل این اقلام با یک نوع سیستم برنامه ریزی و کنترل مواد نه منطقی است و نه اقتصادی زیرا در شرایط مختلف هر متدولوژی دارای سطح خدمت و هزینه های متفاوتی است . بنابراین ابزاری لازم است که بر اساس مناسب بودن و شایستگی سیستم برنامه ریزی و کنترل ، مواد را طبقه بندی نماید .
سیستم برنامه ریزی و کنترل مواد مناسب ، همیشه یک موضوع مهم در تولید و تجارت بوده است و در چند دهه گذشته تکنیک هایی جهت انجام موثر و سیستماتیک این کار معرفی شده اند که می توان ان را به سه گروه عمده کششی ، فشاری و سنتی تقسیم نمود . هر سیستم مزایا و معایبی دارد که انتخاب بهترین گزینه بستگی به مشخصات و ویژگی های مواد دارد .
به این منظور ما در این تحقیق یک مدل طبقه بندی چند معیاره رابر اساس اهداف پژوهش تطبیق داده و جهت معیارهای مورد نیاز طبقه بندی از مطالعات میدانی کتب و مقالات معتبر در این زمینه استفاده نمودیم که در نهایت یازده معیار استخراج گردید. برای وزن دهی معیار ها از روش دلفی فازی استفاده گردید و به منظور پیاده سازی مدل ، گزینه ها ، که شامل 942 کالای فعال انبار مواد اولیه سازمان مورد مطالعه بود استفاده شد . در نهایت پس از جمع آوری تمامی اطلاعات مورد نیاز ، مدل طبقه بندی در یک نرم افزار حل مسایل برنامه ریزی ریاضی کد نویسی و جواب ها استخراج گردید . پس از بررسی جواب ها و تحلیل انها و اعمال تغییراتی در استراتژی طبقه بندی ، خروجی مدل نهایی گردید و با ارزیابی نتایج ، صحت انها مورد تایید قرار گرفت .