با توجه به اهمیت بودجه ریزی بعنوان ابزاری برای مالیه عمومی و سیاست مالی دولت علم و احاطه كامل نسبت به اصول بودجه ریزی زمینه های قانونی بودجه و سایر مشخصات آن برای اداره كنندگان امور عمومی جامعه و سازمان های دولتی بسیار ضر وری است.
نظام بودجه ریزی یكی از خرده نظام های موجود در یک نظام اقتصادی سیاسی و اجتما عی است. نظام بودجه ریزی همانند شریان یک موجود زنده می باشد كه وظیفه انتقال خون حیاتبخش درآمدهای دولت به بخشهای مختلف جامعه و اقتصاد را بعهده دارد . به همین دلیل هر گونه اختلال گرفتگی و بیماری در این شریان كل پیكره كشور را با بحران مواجه می كند .
نظامهای سنتی بودجه ریزی تنها بدنبال كنترل این است كه مبالغ (بودجه – ای ) (چگونه) و ( كجا) هزینه می شود و در پی این نبوده است كه این هزینه ها برای چه اهدافی انجام می شود .
ساختار سنتی بودجه (كنترل ) را تنها به منزلة کنترل مقدار مصرف بودجه و فرایند هزینه آن قلمداد می كند.این ساختار نمی توانند اطلاعاتی در مورد رابطه میان (منابع ) مصرف شده و (نتایج )بدست آمده از برنامه ها و سازمانها بدست دهد و لذا اثر بخشی برنامه ها زیر سوال می روند .
بودجه به مفهوم كلی ، برنامه كامل و وضعیت مالی یک شخص یا و یک سازمان ،یک خانواده ،
یک جامعه را برای آینده دور و نزدیک مشخص و ترسیم می كند ، بنابراین هر نظام بودجه ای اعم از وسیع یا محدود، علاوه بر ویژگی های خاص خود باید سه مشخصه زیر را نیز در برداشته باشد .
- دارا بودن هدف و چگونگی رسیدن به هدف و آثار نتایج ان
- برآور هزینه ها و منابع تامین مالی آنها
- در نظر گرفتن تحولات کمی میفی در وضعیت و شرایط مورد نظر از آغاز تا پایان برنامه