انسان پیش از شروع هر كاری به عاقبت آن كار می اندیشد و سپس راهكار مناسب را تعیین می كند، خصوصاً اینكه تصمیم گیری مربوط به مسائل مالی باشد لذا كسب اطلاعات بهنگام، صحیح و در خور اتكاء مربوط به فعالیتهای مالی بنگاه های اقتصادی یكی از شرطهای اولیة ورود مردم به سرمایه گذاری است. بنابراین اطلاعاتی كه در فرایند گزارشگری مالی مؤسسات فراهم می شود باید به گونه ای باشد كه سرمایه گذاران را در ارزیابی عملكرد مدیریت، از لحاظ حفظ و بكارگیری بهینه منابع یاری دهد و بتواند به هدف اصلی سنجش عملکرد که کسب موفیقت در پهنه رقابت در عصر اطلاعات است،دست پیدا کنند.از این رو ضروری است كه مدیران حداقل در پایان هر سال مالی گزارشهای جامعی از نتیجه عملیات و اقدامات خود را كه دربرگیرندة وضع مالی و نتیجة فعالیت مدیران است به طور صحیح و شفاف دراختیار سهامداران قرار دهند.
از تغییرات در مبانی حسابداری تحت عنوان تغییر در پارادایم یاد می کنیم. پارادایم قالب فعلی در ایران متعلق به دوره اقتصاد صنعتی بوده و برچارچوب مفهومی مبتنی است. این پارادایم بر استفاده از بهای تمام شده تاریخی تاکید داشته، قواعد-محوربوده و تمرکز آن بر مبادلات وتخصیص ها می باشد. این پارادایم منعکس کننده قوانینی است که برآورد و قضاوت را ممکن ساخته ولی مبتنی بر اطمینان و دقتی می باشد که از اندازه گیریهای بهای تمام شده تاریخی حاصل می شود.بکارگیری حسابداری عصر صنعتی در اقتصاد نوین منجر به ناهنجاریهای مختلفی در گزارشگری مالی و متعاقباً تغییرات مهمی در تفکر حسابداری شده است. این پیشرفت ها باعث پیدایش پارادایمی جدید در گزارشگری مالی شده است. مبانی این پارادایم جدید اصول- محور بوده، بر ارزش منصفانه تاکید داشته و تمرکز آن بررویدادهای اقتصادی است.
سیستمهای ارزیابی عملكرد فعلی در شركت ها متكی بر شاخص های مالی وعمدتاً مبتنی بر كاهش بهای تمام شدة ناشی از صرفه های مقیاس و تولید انبوه است، با پیچیده تر شدن مناسبات اقتصادی- اجتماعی شركت ها كه منجر به رواج اقتصاد مبتی بر وب و اینترنت گردیده است ،ناكارآمدی روش های ارزیابی عملكرد شركت ها را بیش از پیش نمایان ساخته است. امروزه، مدیران به ارزش و تأثیر ابزار سنجش عملکرد سازمان پی برده اند، اما به ندرت به فکر استفاده از آن به عنوان بخشی از راهبرد شرکت افتاده اند. روش ارزیابی متوازن این امکان را به مدیران می دهد تا با دراختیارداشتن چهارچوبی جامع، اهداف راهبردی شرکت را به یک سری ملاكهای سنجش عملکرد وابسته به یکدیگر تبدیل کنند.
- بیان مساله
هدف اولیه صورتهای مالی عبارت است از ارائه اطلاعاتی تلخیص شده و طبقه بندی شده درباره وضعیت مالی، عملكرد مالی و انعطاف پذیری مالی واحد تجاری كه برای طیفی گسترده از استفاده كنندگان صورتهای مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید واقع گردد . این اطلاعات هنگامی برای تصمیم گیری مفید خواهد بود كه به نحوی طراحی گردد كه سه مفهوم اساسی زیر را به خوبی بیان كنند :
- نحوه استفاده از اطلاعات در تصمیم گیری ها برای استفاده كنندگان
- قابلیت طراحی ، اجرا و استفاده از یک سیستم اطلاعاتی حسابداری
- نحوه گزارشگری مالی
برای رسیدن به این اهداف لازم است كه وظایف یک سیستم حسابداری به نحوی طراحی گردد كه شیوه های گرد آوری داده های مربوط به فعالیتها و رویكردهای سازمان ، شیوه تبدیل این داده ها به اطلاعاتی كه مدیریت می تواند آنها را برای سازمان مورد استفاده قرار دهد و شیوه حصول اطمینان از قابلیت دسترسی ، اتكا و دقت اطلاعات را به انجام رساند . در این راستا طراحی كلیه فعالیتهای شركت از جمله طراحی و پیاده سازی اثربخش و كارا یک سیستم مالی با تاكید بر بهبود مداوم باید به نحوی باشد كه هر فعالیت به طور متقابل فعالیت دیگری را تحت تاثیر قرار دهد تا در نهایت استراتژی مناسب شركت در راستای ارزیابی نقش وظیفه مباشرت مدیریت یا حسابدهی آنها را در ارائه صورتهای مالی نشان دهد . در این صورت شركت منافع جمعی حاصل از مشاركت كل سیستم را كه بیش از جمع منافع تك تك فعالیت هاست ، بدست خواهد آورد .