در این درمان در جلسات اول از مراجعان خواسته می شود وقایع و پیشامدهای مرتبط با بهزیستی خود را شناسایی و آن ها را در بافت موقعیتی خود مشخص کنند. در طول جلسات میانی مراجعان تشویق میشوند که افکار و عقایدی که منجر به وقفه ی زود هنگام در بهزیستی ذهنی میشوند را شناسایی کنند منتهی با توجه به خویشتن نگری که متمرکز بر بهزیستی باشد تا استرس. درمانگر از این اطلاعات برای تشخیص آسیب های خاص در بهزیستی استفاده میکند و سپس با مراجع کار میکند تا این آسیب ها بازسازی شوند.بهزیستی درمانی به طور مؤثری در مورد افرادی که از اختلالات بالینی مانند اختلالات خلقی، افسردگی عود کننده، اضطراب فراگیر رنج میبرند کاربرد دارد(استفان و الکس،۲۰۰۶؛نقل از قربان زاده، ۱۳۸۹).
ریف و سینگر[۱۴۵](۲۰۰۶) به منظور تأکید بر الگوی چند بعدی بهزیستی روانشناختی اذعان میکنند که حتی اگر برخی از زیر مجموعه های بهزیستی روانشناختی با یکدیگر همپوشی بالایی نشان دهند،متخصصانی در تلاش اند با بهره گرفتن از یک نظریه بهزیستی به بهبود زندگی افراد کمک کنند،در مییابند که تفسیر هریک از ابعاد شش گانه در ارتباط با مسائلی که بیمار از خود نشان میدهد به صورت برابر و یکسان غیر مؤثر است،به عبارت دیگر،تفاوت در چالش های فراسوی هر بیمار میتواند با تفاوت در هریک از ابعاد بهزیستی روانشناختی رابطه نشان دهد. بنابرین با توجه به معنای مفهومی و مراجع تجربی برای هر بعد، درمانگر میتواند درمان را با توجه به آسیب های منحصربه فرد و نقاط قوت هر بیمار تنظیم کند(نقل از قربان زاده، ۱۳۸۹).
۲-۱-۸-۱ آثارونتایج مطلوب بهزیستی ذهنی ورضایت از زندگی
روی آوردن به روان شناسی نوین و خلق مفاهیم مثبت، عاطفه خوشایندوروان شناسی مثبت، اهمیّت وتاثیر این موضوع را بر افزایش سطح بهزییستی افراد جامعه می رساند وپژوهش های بسیاری تاکنون توانسته اند پیامد های مطلوب بهزیستی ذهنی و تاثیرات آن را برای متغیر های گوناگون نشان دهند. داشتن بهزیستی ذهنی روحیه ای شاد ورضایت ازشرایط زندگی میتواند موجب خلق اعمال وبینش های نو شوند (پیوسته گر و همکاران، ۱۳۸۹).
افراد با احساس بهزیستی ذهنی بالا،هیجان های مثبت بیشتری را تجربه میکنند ،از گذشته وآینده خودشان،دیگران،رویدادها وحوادث پیرامونشان ارزیابی مثبتی دارند وآنها را خوشایند توصیف میکنند. در حالی که افراد با بهزیستی پایین موارد مذکور را نامطلوب ارزیابی کرده و هیجان های منفی مانند اضطراب و افسردگی بیشتری را تجربه میکنند(گلستانی بخت،۱۳۸۷).
افراد دارای بهزیستی ذهنی بالا احساس مهار وکنترل بالاتری دارند و میزان پیشرفت تحصیلی ورضایت از زندگی بیشتری را تجربه میکنند (بوردین ووانسا[۱۴۶]،۲۰۱۰)، نظام ایمنی سالم تر وخلاقیت بالاتری دارند(به نقل از دینر وسلیگمن،۲۰۰۳).
سانجوان (۲۰۱۱)نیز در پژوهش خود به این نتیجه دست یافت که بهزیستی ذهنی و رضایت از زندگی وسایر شاخص های سازگاری مثبت،میتواند پیشبینی کنند ه قوی برای میزان ناسازگاری های هیجانی (افسردگی واضطراب)در مردان دارای بیماری قلبی باشد.
بهزیستی بالاتر علاوه براینکه افراد را به کارکردهای بهتر در سلامتی رهنمود میسازد با قوی تر کردن پاسخ سیستم ایمنی و تحمل درد به افراد در واکنش پذیری روان شناختی در هنگام بیماریها کمک میکند(لیمبومیرسکی، ۲۰۰۷). همچنین بهزیستی روی پیامد های کوتاه مدت و بلند مدت سلامت وکنترل بیماریها وسندرم ها تاثیر دارد(سلیگمن، ۲۰۰۳).
امروزه پژوهشگران معتقدند که ایجاد بهزیستی ذهنی ورضایت از زندگی، انسان ها را به سمت موفقیّت بیشتر در زندگی، سلامت بهتر،ارتباط اجتماعی حمایت گرایانه سالم تر و در نهایت سلامت روانی وجسمی بالاتر رهنمون سازد(دینر۲۰۰۲؛فینچام[۱۴۷] ۲۰۰۶).
لیمبومیرسکی[۱۴۸] (۲۰۰۷)مشخص کردهاست که همبستگی قوی بین بهزیستی ذهنی با طول عمر بیشتر وسلامت جسمی بیشتر وسبک زندگی سالم تر وجود دارد.
هیجان های مثبت مانند لذت یا خشنودی بیانگر این هستند که اتفاق خوبی رخ خواهد داد. این هیجا ن ها توجه ماراوسعت می بخشد، از محیط فیزیکی واجتماعی گسترده تری آگاه میسازند.گسترش یافته ها را برای پذیرش اندیشه ها واقدامات تازه آماده میکنند، بیش از مواقع عادی خلاقیت را رشد میدهند، هیجان های مثبت، باروری وتفکر خلاق توام با شکیبایی را آسان میکنند(به نقل از حسنی،۱۳۸۳).
فورگاس وآیزن معتقدنددرحالت شادی، مردم با هم همکاری میکنند (برای مثال آن ها به شکلی مذاکره میکنند که بیشترین نتیجه برای طرفین حاصل شود(فورگاس وآیزن[۱۴۹]،۲۰۰۴).
همچنین جامعه پذیری[۱۵۰]، احساس صمیمیت با خود، فعّالیت هدفمند،نوع دوستی، خلاقیت، عملکرد بهتر و قابلیت مصونیت از امراض را می توان به صورت خلاصه حاصل تجربه عواطف مثبت دانست(سازگاری،۱۳۸۹).
غضنفری (۱۳۸۵)نیز دلایل زیر را در اهمییت پرداختن موضوع بهزیستی ذهنی مطرح میکند :
۱-افراد راضی وخشنود به طور عمده، هیجانات مثبت بیشتری را تجربه میکنند و از حوادث و وقایع پیرامون خود ارزیابی مثبت دارند، در حالی که افراد ناراضی موقعیت زندگی شان را نامطلوب ارزیابی کرده وهیجانات منفی بیشتری را تجربه میکنند.
۲-افراد راضی به طور میانگین از سیستم ایمنی قوی تری و طول عمر بیشتری دارند.
۳-موقعیت شغلی افراد راضی بالا است و درآمد بیشتری را دارند، در محیط کار و مدرسه دوستان و همکاران خوبی دارند و میل به کمک و همکاری بالاتری دارند و همچنین مسولیت پذیرند.
۴-با مشکلات وموقعیت های پیچیده بهتر مقابله میکنند .
۵-نگرش مطلوب و رضایت آمیزی به خود دارندو در روابط اجتماعی وبین فردی عملکرد خوبی دارند(دینر، ۲۰۰۱ ؛ به نقل از غضنفری،۱۳۸۵).
افراد دارای سطح بهزیستی بالا، برای حل مسائل زندگی پافشاری میکنند و در برابر بازخوردهای نامطلوبی که از محیط اطرافشان دریافت میکنند، استقامت بیشتری دارند(رایت و والتون[۱۵۱]،۲۰۱۰).
۲-۱-۹ عناصر و مؤلفه های بهزیستی ذهنی متغیرها
بر اساس پژوهش های اولیه واتسون و همکاران (۱۹۹۸)ساختار عاطفی بهزیستی، دوحوزه عاطفه مثبت و عاطفه منفی دارد که مستقل از هم هستند.عاطفه مثبت به میزان احساس فرد از سرخوشی، فعال بودن وهشیاری اشاره دارد ودارای ابعاد فرعی خوش رویی، مانند بشاش وسرزنده بودن، اتکابه نفس(مطمئن،قوی وجسور)گوش به زنگی(مانند هشیار، متمرکزومصمم)است.(گرنرت[۱۵۲]، ۲۰۰۸؛به نقل ازخوشخرام،۱۳۹۰).
“