زن را بر عهده شوهر نهاده است. ماده1196 (ق.م) نیز حكم ا نفاق اقارب را بیان نموده و اقارب در خط عمودى را چه در جهت صعودى و چه نزولى، ملزم به انفاق به یكدیگر كرده است. بنابراین به علت اهمیتخانواده، انفاق به عنوان حق و تكلیف در داخل این نهاد در نظر گرفته شده و قانونگذار در جهت تضمین اجراى این حق و تكلیف، به ترك انفاق، وصف جزایى بخشیده و عدم پرداخت نفقه زوجه و اقارب را طبق ماده 642 قانون مجازات اسلامى، جرم و قابل مجازات دانسته است.
در این مقاله قصد داریم به بررسى مختصرى در جرم ترك انفاق، چگونگى، شرایط تحقق و مجازات آن بپردازیم. براى تشخیص تحقق جرم ترك انفاق نیاز است كه مفاهیم افراد واجب النفقه فرد ملزم به انفاق، شرایط وجوب انفاق و میزان نفقه را نیز روشن كنیم
-تعریف انفاق:
از نظر لغوى، “انفاق” از ریشه “نفق” به معنى مصرف و بخشش [1] بوده و نفق بهمعناى سپرى گشتن و نیستشدن است. [2]و نفقه – به فتح نون و فاء و قاف – اسم مصدر است كه مصدرش “نفوق” و جمع آن نفقات، و نفاق به معنى صرف كردن و خروج است;[3] زیرا نفقهاى كه مرد براىهمسرش خرج مىكند به نحوى از مال او خارج مىگردد. در تعریف حقوقى، انفاق عبارت است از “صرف هزینه خوراك، پوشاك، مسكن، اثاث خانه و جامعه به قدر رفع حاجت و توانایى انفاق كننده (در مورد نفقه اقارب) و خوراك، پوشاك، مسكن و اثاث خانه و خادم در حدود مناسبت عرفى با وضع زوجه (در مورد نفقه زوجه)”[4] نفقه در اصطلاح حقوقى شاملچیزهایى است كه شخص براى زندگى به آن احتیاج دارد از قبیل خوراك، پوشاك، مسكن و اثاثیه داخل آن.
بنابراین نفقه در اصطلاح حقوقى، تانین ضروریات همسر و اقارب واجب النفقه است. و تعریف دقیق آن بستگى به شناخت موضوع آن دارد كه در رابطه با آن صحبتخواهد شد.