ثابت شده است که افسردگی، اضطراب و فرسودگی شغلی در افرادی که شغلی پراسترس دارند افزایش مییابد. سلیه (۱۹۸۷) نشان داده است که پرستاری یکی از انواع مشاغل پراسترس است و او خواستار توجه به لزوم تحقیق درباره حرفه پرستاری شده است. در مورد پر تنش بودن حرفه پرستاری همین بس که ارقام مرگ و میر ناشی از استرس شغلی در انگلستان در سال ۱۹۸۳ نشان داده است که میزان خودکشی در پرستاران زن بیشتر از میانگین مرگ و میر ناشی از شغل های دیگر در کشور است (لبادی و همکاران، ۱۳۸۷).
۲-۴ – پیشینه تحقیق
تأثیر استراتژی مدیریت مسیر شغلی بر سلامت عمومی تا به حال نه در داخل کشور و نه در خارج از کشور مورد پژوهش و بررسی قرار نگرفته است.
۲ -۴- ۱- پیشینه داخلی
-
-
- عباس زاده و همکاران (۱۳۸۹) پژوهشی با عنوان بررسی وضعیت موجود و ارائه مدل مطلوب کارراهه شغلی برای معلمان در مدارس متوسطه استان سمنان به انجام رساندند. روش انجام تحقیق پیمایشی بود.جامعه آماری پژوهش را کلیه معلمان دوره متوسطه استان سمنان تشکیل داد. مطابق جدول مورگان یک نمونه ۳۸۹ نفری به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای از جامعه مذبور انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با ۵۱ گویه بود. ضریب پایایی ۹۴ % محاسبه گردید. داده های جمع آوری شده با بهره گرفتن از تحلیل عاملی و آزمون فریدمن تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که مؤلفه های کارراهه شغلی معلمان در مدارس متوسطه استان سمنان در وضعیت مطلوب استقلال، مهارت مدیریت اجرایی، تنوع فعالیت ها، خدمات، شایستگی فنی، خلاقیت وهویت بود.
-
-
- عریضی سامانی و همکاران (۱۳۸۸) پژوهشی تحت عنوان رابطه ی کارراهه ی شغلی با اقتدار شغلی و تعهد سازمانی، بررسی موردی کارکنان زن و مرد واحدهای پژوهش و توسعه ی شرکت های صنعتی به انجام رساند. در این پژوهش، رابطه ی میان کارراهه با اقتدار شغلی و تعهد سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور و برای سنجش جهت گیری کارراهه، از ۲۴۵ زن و مرد کارشناس پژوهش و توسعه در سازمان ها و صنایع خواسته شد تا پرسشنامه ی کوتاه مقیاس جهت گیری کارراهه ی شاین را تکمیل کنند و سپس برای ارزیابی تعهد سازمانی و اقتدار شغلی آنان، به ترتیب، مقیاس تعهد سازمانی بالفور و وکسلر و نیز مقیاس اقتدار شغلی نیک سون مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر وابستگی بالاترین میانگینها با جهت گیری های امنیت شغلی، خدمت و سبک زندگی است و در روابط میان عوامل نیز، اقتدار شغلی با جهت گیری های مدیریتی، چالش خالص، و کارآفرینی، همبستگی معناداری را نشان میدهد؛هم چنین، رابطه ی میان انواع تعهد سازمانی و اقتدار شغلی نیز معنادار است. در تمام جهت گیری های کارراهه، میان زنان و مردان تفاوتی معنادار وجود دارد و تنها در جهت گیری های امنیت شغلی، سبک زندگی و خدمت، زنان میانگینی بالاتر از مردان را به دست آورده اند. با توجه به یافته های پژوهشی، پیشنهاد شده است که برای زنان و مردان تازه استخدام شده در سازمان ها، کارراهه یی دو جانبه طراحی شود، تا افراد از همان آغاز، در مسیر دو کارراهه ی فنی و مدیریتی قرار گیرند.
-
- قلاوندی و سلطانزاده (۱۳۹۱) مقاله ای با عنوان تبیین رابطه بین کارراهه شغلی و تعهد سازمانی انجام دادند. نتایج به دست آمده از این تحقیق گویای آن است که میان شایستگی فنی –کارکردی و شایستگی مدیریت عمومی و کل مؤلفه های تعهد سازمانی رابطه ی مثبت و معنا داری وجود دارد، همچنین مؤلفه های شایستگی فنی – کارکردی، شایستگی مدیریت عمومی، خود مختاری- استقلال، چالش محض و سبک زندگی پیشبینی کننده ی معنی دار ابعاد تعهد سازمانی هستند.
-
- حجتی و همکاران(۱۳۸۸) تحقیقی با عنوان اثر بی خوابی بر سلامت عمومی پرستاران شیفت شب شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام دادند. این مطالعه نشان داد که بی خوابی در پرستاران سبب کاهش سلامت عمومی میگردد. لذا برنامه ریزی در راستای بهبود کیفیت خواب پرستاران ضروری است.
-
- ضیغمی و پور بهاء الدینی زرندی (۱۳۹۰) تحقیقی با عنوان بررسی رابطه پیشرفت تحصیلی با سلامت عمومی و سبک های مقابله ای در دانشجویان پرستاری، مامایی و بهداشت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان انجام دادند. نتایج نشان میدهد توجه به سلامت عمومی و سبک های مقابله ای میتواند تأثیر مهمی بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان داشته باشد. بنابرین فعال بودن مراکز مشاوره دانشگاه، جهت ارتقاء سلامت عمومی و آموزش سبک های مؤثر مقابله ضروری به نظر میرسد.
-
- برزیده و همکاران (۱۳۹۱) پژوهشی با عنوان ابعاد استرس شغلی و ارتباط آن با وضعیت سلامت عمومی در پرستاران به انجام رساندند. نتایج نشان میدهد که در اغلب پرستاران مورد مطالعه سطح استرس شغلی بالا بود. اکثر آن ها در وضعیت مشکوک به اختلال در سلامت عمومی بودند. هر گونه برنامه مداخله ای جهت پیشگیری از بروز اختلالات در وضعیت سلامت عمومی در پرستاران می بایست بر کاهش عدم امنیت شغلی و افزایش آزادی تصمیم گیری (کنترل) و حمایت اجتماعی ( از طرف همکاران و سرپرستان) متمرکز شود.
-
- لبادی و دیگران(۱۳۹۰) پژوهشی تحت عنوان بررسی ارتباط حمایت های اجتماعی با سلامت روان پرستاران بخش های ویژه بیمارستان های منتخب شهرستان ارومیه سال ۱۳۸۵ انجام نمودند. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشتر پرستاران مورد پژوهش در بخش های ویژه از سلامت عمومی روان مناسب (خوب) برخوردار میباشند و منبع حمایتی همکار را خوب و منبع حمایتی خانواده را ضعیف معرفی کردهاند. همچنین از دیگر نتایج این پژوهش این بود که پرستاران مرد در مقایسه با پرستاران زن از حمایت بهتر سرپرستار و همکار برخوردار بودند. همچنین بین سن و سابقه کاری با منبع حمایتی همسر همبستگی مثبت وجود داشت. افزون بر آن پرستاران مرد در مقایسه با پرستاران زن از حمایت بهتر همسر برخوردار بودند. از دیگر یافته های این پژوهش آن بود که بین سن و سابقه کاری با منبع حمایتی خانواده همبستگی منفی وجود داشت. همچنین نشان داده شد که مجردین در مقایسه با متأهلین از حمایت بهتر خانواده برخوردار بودند. و همچنین پرستاران زن در مقایسه با پرستاران مرد در مقیاس اختلال عملکرد جسمانی از سلامت روان نامناسب برخوردار بودند. همچنین در ادامه تحقیق دیده شد که پرستاران صبح کار ثابت در مقایسه با پرستارانی که در شیفت عصر و شب ثابت کار میکردند، در مقیاس اختلال افسردگی از سلامت روان مناسب برخوردار بودند. از نتایج دیگر تحقیق این بود که بین منبع حمایتی سرپرستار با مقیاس اختلال اضطراب و خواب و اختلال افسردگی همبستگی منفی وجود داشت. با توجه به نتایج این پژوهش که از ارتباط بین حمایت اجتماعی و سلامت روان پرستاران بخش های ویژه بیمارستان های منتخب شهرستان ارومیه سال ۱۳۸۵ گرفته شد، آزمون های آماری فرضیه پژوهش را مورد تأیید قرار ندادند، در نتیجه فرضیه پژوهش رد شد که ممکن است به علت تعداد نمونه کم در آزمون باشد.
“