رفتارهای مبتنی بر تجربه و آزمون و خطا
رفتار و تصمیم گیری براساس تجارب مستندات گذشته است. این رفتار به چند دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
1- دنباله روی
دنبالهروی در مفاهیم مالی رفتاری و بازارهای مالی به معنی تصمیم گیری همسان گروهی از افراد به صورت همزمان است. در این حالت، سرمایه گذاران سعی می کنند با پیروی از نظرات رهبران، تصمیم گیری کنند. ایجاد صفهای خرید و فروش و یا نظرات افرادی که مورد اعتماد سرمایه گذاران هستند، گواه این امر است. سرمایه گذاران در بازار سرمایه با دنبال کردن این صفها و پیروی کردن از رهبران عقیده در تصمیم گیریهای خود تغییرات و تعدیلاتی را ایجاد می کنند و با توجه به آنچه که میشنوند در تصمیمات خود تجدید نظر می کنند. آنها سعی می کنند با هماهنگ کردن خود با گروه مرجع به خیال خویش، میزان باخت خود را به حداقل برسانند. اگرچه این عمل ممکن است الزاماً به تصمیم گیری بهینه منتهی نشود، اما اتفاقی است که در بازار سرمایه شاهد آن هستیم(لو، 2011).
2- اعتماد بیش از حد و عکس العمل بیش از اندازه و کمتر از اندازه
یکی از کلیدیترین عوامل رفتاری در درک ناآرامیهای بازارهای مالی اعتماد بیش از اندازه افراد به شایستگیها و قابلیتهای خود است. اعتماد بیش از حد و خوشبینی، افراد را وادار می کند که به دانش خودشان و اعتبار آن بیش از حد تکیه داشته و ریسک را کمتر از حد تخمین بزنند و این ممکن است گاهی باعث افزایش حجم معاملات و قیمت گذاریهای غیرواقعی شود. ایده دیگری که در بازارهای مالی شناخته شده است عکسالعمل بیش از اندازه است. افراد نسبت به رویدادهای غیرمنتظره بیش از حد احساساتی میشوند. تجربه دیگری نشان میدهد که در افقهای زمانی یک تا دوازده ماهه سرمایه گذاران نسبت به اخبار عکسالعمل کمتر از حد نشان می دهند و در افقهای بالاتر از یک سال این عکسالعملها بیشتر می شود.
3- یافتن نقطه اتکا
تصمیمگیرندگان بخشی از اطلاعات را به عنوان مرجعی برای تصمیم گیری قرار می دهند و آخرین تجربیات خود را به عنوان نقطه اتکای تصمیم گیری در نظر میگیرند.
4- کلیشه قرار دادن
این پدیده بدین گونه در بازارهای مالی ظاهر می شود که سرمایه گذاران فرض می کنند که اطلاعات و رویدادهای اخیر در آینده نیز ادامه مییابد. بنابراین سرمایه گذاران به دنبال سهام به اصطلاح داغ میروند و سهامی را که اخیراً وضعیت جالبی نداشته در پرتفوی قرار نمیدهند(تورتلا و همکاران، 2005).
ن) تعداد سهام در دست عموم
قابلیت نقدینگی یک سهم، تا حدود زیادی به تعداد سهام در دست عموم بستگی دارد. هر چه تعداد سهامی که در دست مردم است بیشتر باشد، حجم و سرعت گردش معاملات افزایش یافته و بازار، قیمت منصفانه و معقولتری برای آن پیدا می کند. برعکس هرچه تعداد سهام در دست مردم کمتر باشد، رکود بیشتری بر معاملات سهام حاکم شده و در صورت معامله، قیمتها شکل یک طرفه ( صعودی یا نزولی ) به خود میگیرند.
ع) ترکیب سهامداران
ترکیب سهامداران، اعضای هیأت مدیره را تعیین می کنند که می تواند به نفع سهامداران جزء یا کل باشد. در شرکتهایی که اعضاء هیأت مدیره آن منتخب سهامداران عمده میباشند، ممکن است تصمیماتی اتخاذ شود که بیشتر در راستای اهداف سهامداران عمده باشد و حداقل در کوتاهمدت به نفع سهامداران جزء نباشد. بدیهی است چنین تصمیماتی در بازارهای غیرکارا که تا حدودی تحت تأثیر جو بازار قرار میگیرد، می تواند جهت تغییرات قیمت را یک طرفه کند.
ف) عمر شرکت و میزان استهلاک ماشینآلات
هرچه شرکتها از ماشینآلات جدید با تکنولوژی پیشرفتهتر استفاده کنند، در امر تولید موفقتر هستند، در غیر این صورت ممکن است بدلیل خرابی دستگاهها، وقفه زمانی در تولید بوجود آید و شرکت نتواند به تعهدات خود عمل کند، که در سودآوری شرکت مؤثر خواهد بود.
ص) بازار سرمایه
این موضوع که بازار سرمایه به سمت کدام صنعت تمایل پیدا کرده است، از جمله عواملی است که تا حدودی تصمیمگیری در مورد آینده سهم را سادهتر می کند. علت اصلی نیز این موضوع است که حجم بالایی از بازار سرمایه ایران خواسته یا ناخواسته تحت تأثیر حرکتهای فوری فعالان بازار خواهد بود که شرکتهای سرمایهگذاری در رأس این هرم قرار دارند و با توجه به سرمایه فوقالعاده بالای این گروه از شرکتها، بازار میتواند به نحو جدی تحت تأثیر مدیریت این صنعت (واسطهگری مالی) قرار گیرد(او . ریلی، 2010).
- Tortella et al
- O’Reilly